Geld inzamelen voor iemand: 5 slimme ideeën
Geldinzamelacties zijn steeds meer in opkomst. Je ziet het hedendaags niet alleen bij particulieren. Ook scholen, verenigingen en stichtingen verzinnen acties om zelf geld in te zamelen. Een (online) doneeractie starten is bijvoorbeeld een uitstekend idee. Zo haal je op een eenvoudige manier geld op voor verschillende doelen:
- Lekkende dak van de vereniging.
- Een wens voor jezelf of een ander.
- Vrijwilligerswerk in het buitenland.
- Aanschaf van nieuwe materialen voor je klas of team.
- Het kopen van een rolstoelbus.
Er zijn meerdere originele manieren om geld in te zamelen. Hier zit wel één kanttekening aan: niet alle ideeën zijn even goed. Daarom geven wij je hieronder vijf goede ideeën. Zo kan je direct in actie komen en geld inzamelen voor iemand.
Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie
Vijf originele ideeën om zelf geld in te zamelen voor iemand
Wil je geld inzamelen voor iemand anders of jezelf? Dan hebben wij 5 ideeën voor je. Hieronder lichten we ze toe. Zo kan je op een makkelijke manier een geldinzamelactie organiseren, zoals een crowdfunding. Bijvoorbeeld voor de muziekschool, voetbalvereniging of een hockeyclub. En uiteraard ook voor jezelf óf een ander.
1. Organiseer een feestelijke veiling
Een bekende manier om geld in te zamelen is een ‘veiling’. Dit kun je doen door een feestelijke avond of middag te organiseren, waarbij je oude spullen veilt. De vraag is natuurlijk: hoe kom je aan de spullen? Je kunt van alles veilen. Maak een rondje door het (club)huis. Je komt waarschijnlijk een aantal spullen tegen die weg mogen. Deze spullen of materialen kunnen nog geld opleveren. Een paar ideeën zijn:
- Boeken
- Trainingsmaterialen
- Meubels
- Wedstrijdshirts
Heb je geen (oude) spullen om weg te doen?
Dan kun je nog steeds een veiling organiseren. Benader bedrijven in jouw regio. Vraag of ze spullen beschikbaar hebben. Wellicht dat een sportzaak een voetbalshirt van een bekende club wilt schenken. Of een sportbidon, speciaal voor hardlopers. Daarnaast heeft een plaatselijk snoepwinkel vast nog wel een zak drop over.
Deze tip is vooral bedoeld om verder te kijken dan alleen je eigen, school, vereniging, stichting of huis. Wellicht dat iemand in jouw directe omgeving originele producten. Deze kun je dan veilen voor je inzamelingsactie.
Hoe zorg je dat mensen meedoen met de inzamelingsactie?
Je doel is natuurlijk om zoveel mogelijk bezoekers te trekken naar je veiling. Zorg daarom voor een feestelijke gelegenheid! Muziek, borrelhapjes en drankjes mogen dan uiteraard niet ontbreken. De veiling kan je op verschillende plekken aankondigen, zoals op social media. Hieronder een voorbeeld van een bericht:
- Kom naar de feestelijke veiling op [datum] bij [naam locatie]. Bied mee en wie weet ga jij met te gekke spullen naar huis! Na de veiling is het tijd voor muziek, hapjes en drankjes. Neem je vriendinnen en vrienden mee. Hét wordt een avond om niet te vergeten.
Wil je voornamelijk jongeren aantrekken? Dan kun je in de titel vermelden: Festival Veiling. Hierdoor voelen jongeren zich sneller aangesproken. Daarnaast lijkt het dan ook niet zo'n 'saai' event. Vergeet ook niet te vermelden waarom je geld inzamelt.
Ben jij een particulier die een veiling organiseert?
Het kan zo zijn dat je veel (oude) spullen in huis hebt, die nog geld waard zijn. Het probleem is vaak dat je niet veel mensen kan trekken naar de veiling. Behalve je vrienden en vriendinnen. Een tip is om je oude spullen online te verkopen via Marktplaats. Dit kan ook door een veiling. Tevens bestaan er Facebook-groepen waar je spullen kunt aanbieden. Ook kun je een eigen inzamelingsactie starten op Facebook. Zo haal je direct geld op.
Met deze tip haal je nog meer geld op:
Kent iemand in jouw directe omgeving een bekende Nederlander? Dan kan je hem of haar benaderen voor de veiling. De hoogste bieder mag samen met de bekende Nederland dineren. Je hoeft immers niet alleen producten te veiling. Originele diensten doen het ook hartstikke goed! En hoe bekender de persoon, hoe hoger het bod.
Hierboven zie je een bericht van RTL Nieuws. De organisatie had Warren Buffett gestrikt. De hoogste bieder mocht lunchen met de wereldberoemde belegger. Wellicht is er in jouw regio wel een bekend persoon die graag meedoet. De kosten zijn immers laag (alleen een lunch) en het bedrag van de veiling zal al gauw oplopen.
2. Verkoop loten (voor scholen, goede doelen en verenigingen)
Een loterij is een goede manier om zelf geld in te zamelen. Zorg dat je een aantal gave prijzen verloot. Een loterij dien je voor iedereen toegankelijk te houden. Vraag dan ook niet heel veel geld voor een lootje. Zowel een kind van 10 als een volwassene van 35 jaar moeten mee kunnen doen. Dit maakt de geldinzamelactie effectiever. Uiteraard dien je gave en originele prijzen te hebben. Dit maakt de kans op deelnemers aanzienlijk groter. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- Hotelovernachting op de Veluwe
- 4 kaartjes voor een pretpark
- Diner bij een restaurant
- 4 kaartjes voor een bioscoopfilm
Het voordeel van een loterij is dat het bereik groot is. Naast leden van de vereniging, stichting of school kunnen ook anderen meedoen aan de loterij. Laat bijvoorbeeld de leden, schoolleerlingen of jij als particulier langs de deuren gaan. Hiermee wordt de gehele regio/buurt betrokken bij jullie geldinzamelactie.
Hoe krijg je mensen zover om loten te verkopen?
Het is handig als leden of leerlingen langs de deuren gaan. Daarmee zorg je dat meer lootjes verkocht worden. Hiervoor dien je ze wel te stimuleren. Maak er daarom een wedstrijdelement van. Wie de meeste lootjes verkoopt, krijgt bijvoorbeeld twee gratis kaartjes voor de Efteling. Of twee voetbalkaartjes van het Nederlands Elftal. Zo maak jij je actie effectiever en krijgt het een groter bereik.
Het voordeel van een loterij is dat je verder kunt kijken dan alleen de leden van jouw vereniging of stichting. Je kan namelijk de leden motiveren om langs de deuren te gaan verkopen om loten te verkopen. Hiermee betrek je de gehele omgeving bij de inzamelingsactie. Dat is wel zo leuk en origineel.
3. Organiseer een bingo met een speciaal thema
Bingo is een leuke manier om geld op te halen. Dit oer Hollandse spel kun je gemakkelijk organiseren. Bijvoorbeeld bij jullie vereniging, stichting of op een andere locatie. Maak er een feestelijke gelegenheid van. Het moet namelijk niet zo'n saaie avond zijn waar jullie alleen bingo spelen. Regel bijvoorbeeld muziek en hapjes.
Om het een extra feesttintje te geven, kun je er een thema-avond van maken. De sfeer zit er dan gelijk goed in. Wat dacht je van een Hawaï-feestje of de 90’s? Dan mogen de 'oldskool dansmoves' weer uit de kast komen. De nummers van Spice Girls en Backstreet Boys kun je dan draaien. Het is natuurlijk erg leuk voor bezoekers om tijdens de bingo in een bepaalde sfeer te zijn.
Benieuwd welke thema's je nog meer kunt kiezen? Ontdek het hieronder:
- Bourgondische avond
- Karaoke party
- Arabische avond met oosterse sferen
- Rock ’n Roll (met o.a. Elvis Presley)
- Black en white (alles in zwart en wit)
- Hollandse avond
De inzamelingsactie staat uiteraard centraal, maar voorkom een 'standaard' bingo-avond.
Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie
Hoe zamel je geld in tijdens de bingo thema-avond?
Verkoop tijdens de avond bingokaarten of bingoboekjes. De vraagprijs van een bingokaart hangt af van de prijzen die je weggeeft. Je kunt prijs van de bingokaarten is afhankelijk van de prijzen die je hebt. Je kunt denken aan bijvoorbeeld 5 euro voor een bingokaart. Houd ook rekening met je doelgroep. Zo hebben kinderen vaak minder te besteden dan een volwassene. Ook de cadeaus zijn belangrijk. Een boormachine is natuurlijk minder leuk, als je doelgroep uit 18-24 jarige bestaan.
Hieronder een paar ideeën voor bingo-cadeaus:
- Barbecue
- Telefoonhouder voor in de auto
- Boxers of T-shirts (met een leuke opdruk)
- Digitale wekker (radio)
- Cadeaubon van Bol.com
- Tosti-ijzer
- Pakket met verschillende soorten bier
- Etenswaren, zoals snoep of kaas
Zorg voor één hoofdprijs. Dat maakt het extra leuk en levert vaak meer geld op. Personen willen namelijk extra bingokaarten kopen, om meer kansen te maken. De hoofdprijs moet wel boven de rest uitstijgen én waardevol zijn. Zo is een tosti-ijzer niet spannend genoeg. Verzin een origineel en handig cadeau.
Hoe kom ik aan de prijzen voor de bingo?
Betrek lokale ondernemers bij je inzamelingsactie. Wellicht heeft een sportzaak nog een gave voetbaltas over. Die kun je dan gebruiken voor de bingo. Of wat dacht van een parfumwinkel. Wellicht heeft die nog een heerlijk geurtje over. In ruil voor het product, kun je de naam van de winkel delen in de aankondiging op:
- Social media
- Website
- Poster
- Nieuwsbrief
Hierdoor houd je de kosten laag en haal je voldoende op met je geldinzamelactie!
4. Organiseer een sponsorloop of ander sportevent in de buurt
Het organiseren van een sponsorloop is een populaire manier om geld in te zamelen. Je kunt meerdere sportvarianten organiseren:
- Obstakelrun
- Fietstocht
- Hardlopen
- Zwemmen
- Triatlon
Het doel is dat deelnemers sponsoren zoeken. Zij schenken een bedrag als de sporter de 'finish' haalt. Het voordeel van deze inzamelingsactie is dat sponsoren al voor een klein bedrag mee kunnen doen. Zo zal een familielid meer schenken dan een vage kennis.
Waar organiseer ik een sponsorloop?
Het organiseren van een sponsorloop hoeft niet veel te kosten. Zo kan je een samenwerking aangaan met een zwemvereniging. Je hebt immers maar voor een paar uur een bad nodig. Of wat dacht van een atletiekvereniging. Wellicht kunnen zij de baan voor een avond ter beschikking stellen. Dan kan je gemakkelijk een sponsorloop organiseren. Hierdoor houdt je alles op één terrein. Op de atletiekvereniging kunnen de sponsoren ook nog naar de deelnemers komen kijken.
Wil je nog meer geld inzamelen tijdens het sportevent? Zorg dan voor bijvoorbeeld voor:
- Kraampjes waarin jullie leuke spulletjes verkopen
- Activiteiten eromheen (zoals tegen betaling ballen gooien en een grabbelton)
- Rondlopen met koeken of drinken (verkopen van etenswaren)
Op deze manier haal je dus op verschillende manieren geld op tijdens de dag van de sponsorloop.
5. Start een online crowdfunding
Wil je meteen geld inzamelen voor iemand? Dan kun je een crowdfunding starten. Dat is vrij eenvoudig op te zetten. Dit kun je namelijk al doen met een pakkend verhaal én beelden. Vervolgens deel je het direct op social media of in WhatsApp-groeien. Dit idee van geld inzamelen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt omdat het laagdrempelig is. Binnen een paar minuten kun je namelijk al donaties inzamelen.
Voor een goede crowdfunding is het volgende belangrijk:
- Kies het juiste crowdfundingplatform.
- Vermeld duidelijk het doel van je actie.
- Verspreid je crowdfunding actief.
- Zorg voor beeldmateriaal.
- Plaats regelmatig nieuwtjes over je actie.
Gebruik een crowdfunding bij iedere activiteit
In dit artikel staan verschillende originele ideeën om geld in te zamelen voor iemand. Wij raden aan om bij iedere activiteit ook een crowdfunding in te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld op de dag van de sponsorloop je online inzamelingsactie promoten bij bezoekers. Zij kunnen simpel geld schenken via ons donatieplatform. Hierdoor stijgt de opbrengst van je actie.
Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie